Θέματα Διασποράς συζητήθηκαν στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ,  ο οποίος συνοδεύει τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου που πραγματοποιείται στην Λευκωσία, απαντώντας σε ερώτηση Κυπριακών ΜΜΕ, έκανε εχθές την εξής δήλωση:

«Σήμερα σφραγίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο η τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στα θέματα της Διασποράς.

Ήταν εξαιρετικά σημαντικό οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν και από τους τρεις ηγέτες, τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Όπως ακούσατε, αναγγέλθηκε ειδικότερα ως πρώτο βήμα, η εκδήλωση η οποία θα γίνει στους πρώτους μήνες του 2018 στην Αλεξάνδρεια, με τη συμμετοχή 100 Ελλήνων και Κυπρίων Αιγυπτιωτών, είτε εκείνων που έφυγαν από την Αίγυπτο με τα γεγονότα της δεκαετίας του ’50, είτε των απογόνων τους.

Υπενθυμίζω, ότι αυτή η δράσης που έχει τον τίτλο «ΝΟΣΤΟΣ», σχεδιάστηκε από την Υπουργό Διασποράς της Αιγύπτου κα Ναμπίλα Μακράμ και αναγγέλθηκε στην Αλεξάνδρεια, στην πρώτη συνάντηση που είχαμε εκεί μαζί με τον Κύπριο Ομόλογό μας κ. Φώτη Φωτίου, στις αρχές Οκτωβρίου.

Σήμερα συμφωνήσαμε, η επόμενη συνάντησή μας να γίνει εδώ στην Λευκωσία το αργότερο μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, ώστε να καθορίσουμε τις τελικές λεπτομέρειες αυτού του πολύ σημαντικού εγχειρήματος, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου Σίσι, και που σκοπό έχει να αναδείξει την Αλεξάνδρεια ως ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά και πολιτιστικά κέντρα Ελληνισμού της Μεσογείου.

Σε αυτό το σχεδιασμό παρεκάλεσα να εμπλακεί και η συνάδελφός μου Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, η οποία σήμερα υπέγραψε και την πολύ σημαντική τριμερή συμφωνία, η οποία στοχεύει στην αναθέρμανση της κρουαζιέρας σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου και προφανώς  θα δώσει μεγάλη τουριστική ώθηση και στην Αλεξάνδρεια.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που προχωρούν πολύ ικανοποιητικά όλες οι ελληνοκυπριακές ομογενειακές συνεργασίες μας, όπως και εκείνες με το Ισραήλ,αλλά και την Αρμενία.

Εντάχθηκαν στις τριμερείς σχέσεις της Ελλάδας με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών κ.Νίκο Κοτζιά, αναδεικνύοντας τον Ελληνισμό, δηλαδή Ελλάδα και Κύπρο, ως έναν από τους κυρίαρχους πρωταγωνιστές σε πολλά διαδραστικά επίπεδα και ως δύναμη σταθερότητας και ειρήνης σε αυτήν την ταραγμένη περιοχή, αλλά και ως γέφυρες φιλίας και πολυεπίπεδης συνεργασίας των δύο χωρών μας με τις χώρες εκείνες όπου δραστηριοποιούνται οι Ομογένειές μας. Με όφελος και ως προς τα εθνικά μας θέματα».

Press office
Deputy Foreign Minister, Mr Terens Nikolaos Quick