Τα βραβεία του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με την καθιερωμένη απονομή βραβείων έπεσε η αυλαία του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με το φιλμ Κοράκια / Korpana / Ravens του Γιενς Ασούρ να κερδίζει το Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος- Θόδωρος Αγγελόπουλος, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ.

Η εφετινή Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ αποτελούνταν από τους:

Ανμαρί Τζασίρ, σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος, παραγωγός (Παλαιστίνη)
Πέιμαν Μααντί, ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης (Ιράν-ΗΠΑ)
Κάρελ Οχ, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι (Τσεχία)
Μπρουνό Ταριέρ, Sound Designer, Sound Engineer (Γαλλία)
Μαρία Ναυπλιώτου, ηθοποιός (Ελλάδα)

Αναλυτικά:

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος: Χωρίς όνομα, χωρίς υπογραφή / Bedoone Tarikh, Bedoone Emza / No date, No signature, Βαΐντ Τζαλιλβάντ, Ιράν.

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος: Στον σκηνοθέτη Χλίνουρ Πάλμασον για την ταινία του Winter Brothers / Vinterbrodre, Δανία, Ισλανδία.

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον: Ρέινε Μπρίνολφσον για την ερμηνεία του στην ταινία Κοράκια / Korparna / Ravens, του Γιενς Ασούρ, Σουηδία.

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στην: Ντάρια Ζόβνερ για την ερμηνεία της στην ταινία Για την οικογένεια/ Tesnota / Closeness, Κάντεμιρ Μπαλάγκοφ, Ρωσία.

Βραβείο Σεναρίου: Στους Ζυλ Κουλίερ και Τομ Ντιπόν για το σενάριο της ταινίας Φορτίο / Cargo, Ζυλ Κουλίερ, Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία.

Πρώτη Ειδική Μνεία: Στον ηθοποιό Χάρι Ντιν Στάντον για το τελευταίο του χαμόγελο στην ταινία Lucky του Τζον Κάρολ Λιντς, ΗΠΑ.

Δεύτερη Ειδική Μνεία: Για τον ήχο της ταινίας Winter Brothers / Vinterbrodre του Χλίνουρ Πάλμασον, Δανία, Ισλανδία.

ΒΡΑΒΕΙΑ VIRTUAL REALITY

Το βραβείο Virtual Reality απονέμεται στην ταινία: Αναίμακτα / Βloodless, Τζίνα Κιμ, Νότια Κορέα
Ειδική μνεία στην ταινία: Περί τυφλότητας /Notes On Blindness, Τζέιμς Σπίνεϊ, Πίτερ Μίντλτον, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο.

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (The International Federation of Film Critics) 

Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία: Χωρίς όνομα, χωρίς υπογραφή / Bedoone Tarikh, Bedoone Emza / No date, No signature, Βαΐντ Τζαλιλβάντ, Ιράν.

Για Ελληνική Ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2017 (πρεμιέρα) στην ταινία: Too Much Info Clouding Over My Head, Βασίλης Χριστοφιλάκης, Ελλάδα.

Ειδική μνεία στην ταινία: Winter Brothers / Vinterbrodre , Χλίνουρ Πάλμασον, Δανία, Ισλανδία
ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ.

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στην ταινία: Ροζμαρί / Rosemarie, Άδωνις Φλωρίδης, Κύπρος.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση) απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος: Για την οικογένεια / Tesnota / Closeness, Κάντεμιρ Μπαλάγκοφ, Ρωσία.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΤ

Η ΕΡΤ απονέμει εφέτος στο πλαίσιο του φεστιβάλ δυο βραβεία με τον τίτλο «Νέος Κινηματογράφος».Τα βραβεία που απονέμονται σε ελληνικές ταινίες που πραγματοποιούν πρεμιέρα στο φεστιβάλ συνοδεύονται από τα χρηματικά ποσά των 3.000 και 2.000 ευρώ αντίστοιχα.

Το πρώτο βραβείο Νέος Κινηματογράφος της ΕΡΤ που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ απονέμεται στην ταινία: Αγκάθι / Thorn, Γαβριήλ Τζάφκας, Δανία, Ελλάδα.

Το δεύτερο βραβείο Νέος Κινηματογράφος της ΕΡΤ που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ απονέμεται στην ταινία: Too Much Info Clouding Over My Head, Βασίλης Χριστοφιλάκης, Ελλάδα.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Το ΕΚΚ θεσμοθετεί εφέτος ένα βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ και δίνεται σε πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη (πρώτη ταινία) από το ελληνικό πρόγραμμα που κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ.

Το βραβείο του ΕΚΚ απονέμεται στην ταινία: Too Much Info Clouding Over My Head, Βασίλης Χριστοφιλάκης, Ελλάδα.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ

Καλύτερη Ταινία: Πολυξένη / Polixeni, Δώρα Μασκλαβάνου, Ελλάδα
Ειδικό Βραβείο Επιτροπής: Do It Yourself, Δημήτρης Τσιλιφώνης, Ελλάδα

BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία: Lucky, Τζον Κάρολ Λιντς, ΗΠΑ.

Το βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας – Μιχάλης Κακογιάννης για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (πρεμιέρα) του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης,
απονέμεται στην ταινία: Ιστορίες Χωρίς Χρόνο / Timeless Stories, Βασίλης Ραΐσης, Ελλάδα.

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία: Μυστικό Συστατικό / Iscelitel / Secret Ingredient, Γκιόρτσε Σταβρέσκι, ΠΓΔΜ, Ελλάδα.

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία: Εντός Ορίων / Insyriated, Φιλίπ φαν Λέου, Βέλγιο, Γαλλία, Λίβανος.

(http://www.zougla.gr)