Το Ποντιακό Ζήτημα στο Α΄ Διεθνές Συνέδριο για τις Γενοκτονίες στη Μεσσήνη της Ιταλίας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

 

Στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, στη Σικελία, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Νοεμβρίου το Α΄ Διεθνές Συνέδριο για τις Γενοκτονίες στην Εγγύς Ανατολή (των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής, των Αρμενίων και των Ασσυρίων). Περισσότερα από εκατό μέλη της Ελληνικής Κοινότητας του Στενού της Μεσσήνης έδωσαν το παρών.

Σκοπός της διοργάνωσης ήταν η ανάδειξη του ζητήματος των γενοκτονιών, και ειδικότερα του ποντιακού ζητήματος, στο ιταλικό κοινό.

Το συνέδριο ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον δήμαρχο Μεσσήνης Ρενάτο Ακορίντι, την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας Όλγα Νάσση, τον φιλέλληνα καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μεσσήνης Μικέλε Κολόνα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Στενού της Μεσσήνης Δανιήλ Μακρή. Ακολούθησαν οι επιστημονικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις από τον υπεύθυνο της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ Κυριάκο Χατζηκυριακίδη, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μεσσήνης Αντρέα Νότο και την ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφο-συγγραφέα Μαρία Τάτσου.

Στο συνέδριο παρέστησαν ο βουλευτής Τζιανπιέρο Ντ’Αλία, ο επίτροπος Πολιτισμού της Μεσσήνης Φεντερίκο Αλάνια, καθώς και εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών, εκκλησιαστικών και προξενικών Αρχών της πόλης. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την απονομή των βραβείων «Δημήτριος Μπισμπίκης» στον Ιβάν Σαββίδη, τη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χρυσούλα Κατσαβριά και τον πρώην βουλευτή ΑΝΕΛ Γαβριήλ Αβραμίδη, ο οποίος εκπροσωπούσε τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα ως εντεταλμένος σύμβουλος του, αρμόδιος για θέματα του ελληνισμού της διασποράς.

Τα βραβεία αυτά θεσμοθετήθηκαν το 2011 για την ανάδειξη των δραστήριων μελών της Ελληνικής Κοινότητας του Στενού της Μεσσήνης.

(http://www.pontos-news.gr)