Τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο για το 2017

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΑΞΙΔΙ

Με μια πρώτη σκέψη, ποια χώρα θα λέγατε πως διαθέτει το πιο ισχυρό διαβατήριο του κόσμου; Η Αμερική; Η Κίνα; Μήπως η Νορβηγία;

Όχι, καμία από αυτές. Γιατί πλέον, και επισήμως, το ισχυρότερο διαβατήριο στον κόσμο είναι αυτό της Σιγκαπούρης.

Το Passport Index, στην ετήσια έκθεσή του, ανακοίνωσε πως η νησιωτική χώρα που βρίσκεται νότια της Μαλαισίας, κατάφερε να ξεπεράσει τη Γερμανία, ως η πιο ισχυρή χώρα στο θέμα του διαβατηρίου.

Πρόκειται για την πρώτη φορά στα χρονικά που μια χώρα από την Ασία κατάφερε να μπει στην πρώτη θέση της συγκεκριμένης κατάταξης. Όπως εξηγεί το Passport Index, ένα άτομο που διαθέτει διαβατήριο Σιγκαπούρης μπορεί πλέον να επισκεφθεί 159 χώρες παγκοσμίως, με ή χωρίς βίζα.

Σύμφωνα με το Fortune, αυτό που έβαλε τη Σιγκαπούρη στην πρώτη θέση ήταν η απόφαση της Παραγουάης να επιτρέψει στους κατοίκους της Σιγκαπούρης να μπαίνουν στη χώρα χωρίς βίζα και να έχουν τη δυνατότητα να μείνουν μέχρι και 30 ημέρες.

Ο Philippe May, διευθύνων σύμβουλος του γραφείου της Arton Capital στη Σιγκαπούρη, είπε στο CNN: «Η Σιγκαπούρη αυξάνει διαρκώς τη δύναμη του διαβατηρίου της από τότε που κέρδισε την ανεξαρτησία της, το 1965. Αυτό οφείλεται στην έξυπνη και διορατική εξωτερική πολιτική, την εξαιρετική διπλωματία και την κατανόηση πως η παγκοσμιοποίηση αποτελεί ευκαιρία. Σε αντίθεση με τις χώρες-μέλη του Σένγκεν (στην Ευρώπη), η Σιγκαπούρη αποφασίζει μόνη της σε ποιους θα επιτρέψει ελεύθερη είσοδο, χωρίς βίζα».

Από την άλλη πλευρά, η δύναμη του διαβατηρίου της Αμερικής σημειώνει σταθερή πτώση από τότε που ο Donald Trump ανέλαβε την ηγεσία της χώρας (σοκαριστικό), καθώς λόγω αυτού τόσο η Τουρκία όσο και η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής ανακάλεσαν την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης βίζας για τους επισκέπτες με αμερικανικό διαβατήριο. Πλέον το διαβατήριο της Αμερικής βρίσκεται στην 6η θέση της λίστας, μαζί με αυτά του Καναδά, της Μαλαισίας και της Ιρλανδίας.

Το ελληνικό διαβατήριο βρίσκεται στην 7η θέση, μαζί με εκείνα της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας.

Όσο για το λιγότερο ισχυρό διαβατήριο του κόσμου, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, αυτό ανήκει στο Αφγανιστάν. Όσοι κατέχουν ένα τέτοιο διαβατήριο μπορούν να εισέλθουν μόνο σε 22 χώρες παγκοσμίως, χωρίς βίζα.

(http://www.huffingtonpost.gr)