Νέα ιστορικά στοιχεία για την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Στις αρχές του 18ου αιώνα φαίνεται ότι αρχίζει η παρουσία των Ελλήνων στην Αμερική, καθώς από νεότερα στοιχεία που ήρθαν στο φως, την τελευταία δεκαετία, πιστοποιείται ότι οι πρώτοι ‘Ελληνες, μέλη ισπανικής αποστολής, φαίνεται ότι εγκαταστάθηκαν στον Άγιο Αυγουστίνο μεταξύ 1700 και 1710, στην 1η ισπανική περίοδο Φλόριδας. Επίσημα, είναι γνωστό ότι η πρώτη ομαδική μετανάστευση έγινε στις 26 Ιουνίου του 1768, με την έλευση των πρώτων περίπου 400 Ελλήνων, στον άγιο Αυγουστίνο της βορειοανατολικής Φλόριδας, από περιοχές της Πελοποννήσου (Aρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία) και νησιά του Αιγαίου, όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό οθωμανική κατοχή.

Τους μετάφερε στη Φλόριδα, επί αγγλο-βρετανικής περιόδου (1763-1793), ο γιατρός Dr. Andrew Turnball (με καταγωγή από Σκωτία), φίλος του τότε κυβερνήτη ανατολικής Φλόριδας James Grant, που ήθελε να χτίσει μια νέα αποικία, νοτιότερα του Άγιου Αυγουστίνου, με αγροτικές καλλιέργειες (indigo). Τον Σεπτέμβριο του 1768, οι ‘Ελληνες μετανάστες είχαν μεταφερθεί στη σημερινή πόλη «Νέα Σμύρνη» (Νew Smyrna). Η αποικία (νέα πόλη) πήρε το όνομά της από την πόλη καταγωγής (Σμύρνη) της Ελληνίδας συζύγου του Turnball, Μαρίας.

Η αποικία δεν ευδοκίμησε εξαιτίας επιδημιών και επιθέσεων ινδιάνων. Το 1777, οι άποικοι (όσοι επέζησαν) επέστρεψαν στον ‘Αγιο Αυγουστίνο, αφού πρώτα κατήγγειλαν στον νέο κυβερνήτη, τον Turnball, για κακομεταχείριση, βαρβαρότητες, εγκλήματα κ.ά. ‘Οταν επέστρεψαν, βρήκαν αρχικά καταφύγιο στο κτίριο Casa Avero, το οποίο αγόρασε το 1966 η ελληνική Αρχιεπισκοπή Αμερικής και δημιούργησε σε αυτό το «προσκύνημα του Αγίου Φωτίου».

(cretalive.gr))