Εντυπωσιακό το 1ο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας – Μοζαμβίκης στο Μαπούτο, με 70 Β2Β συναντήσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Οι πολύ καλές διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις με τη Μοζαμβίκη ενισχύονται από σήμερα, με τη συνεργασία των δύο χωρών στο επιχειρηματικό επίπεδο.

Είναι εντυπωσιακό το ότι έχουν προγραμματιστεί περίπου 70 Β2Β συναντήσεις των εκπροσώπων των ελληνικών εταιρειών που ήρθαν στο Μαπούτο, με εδώ επιχειρήσεις σε πολύ σημαντικούς τομείς, όπως η ηλιακή ενέργεια, η τυποποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, οι υδάτινοι πόροι, ο κατασκευαστικός τομέας, τα φάρμακα και η μεταφορά τεχνογνωσίας στο πολύ σημαντικό κομμάτι του τουρισμού.

Για την ιστορία θα πρέπει να πω, ότι η σημερινή επιχειρηματική αποστολή που έγινε με τις εργώδεις προσπάθειες των διπλωματικών μας υπηρεσιών σε χρόνο ρεκόρ, ξεκίνησε στο πρώτο μου ταξίδι τον περασμένο Μάρτιο και μετά τη συνάντηση που είχα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μοζαμβίκης (δυστυχώς απουσιάζει σήμερα), όπως και με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, Εμπορίου και Επενδύσεων. Τους δώσαμε υπόσχεση ότι θα έχουμε το συντομότερο επιχειρηματική αποστολή. και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας το τήρησε.

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον επίτιμο Πρόξενό μας κ. Γεράσιμο Μαρκέτο, ένας από τους σημαντικότερους Ομογενείς επιχειρηματίες στη Μοζαμβίκη, που παρά την τρίωρη καθυστέρηση της άφιξής μας στο Μαπούτο , κατάφερε να αναπροσαρμόσει το όλο πρόγραμμα, και όλες οι Β2Β συναντήσεις να εκτελεστούν κανονικά».

Αυτή ήταν η προσφώνηση του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ στο 1ο Φόρουμ Επιχειρηματιών Ελλάδας – Μοζαμβίκης, που έγινε σήμερα στο Μαπούτο, με τη βοήθεια του εκεί Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών και του Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου.

Τους Έλληνες επιχειρηματίες παρουσίασε στους συναδέλφους τους από τη Μοζαμβίκη, ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος  του ΣΕΒ κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος. Σε αυτό το 1ο Φόρουμ παραβρέθηκε ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Ελευθέριος Κουβαριτάκης και ο Σύμβουλος Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ κ. Απόστολος Μιχαλόπουλος.

Μετά το τέλος της έναρξης της εκδήλωσης του Επιχειρηματικού Φόρουμ στο Μαπούτο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ανάπτυξης, Εμπορίου, Επενδύσεων και Ελευθέρων Ζωνών κ. Λορέντσο Σάμπο.

Ο υψηλός Αξιωματούχος της κυβέρνησης της Μοζαμβίκης ζήτησε από τον ΥΦΥΠΕΞ να μεταφέρει στον Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδαςκ.Νίκο Κοτζιά τις ευχαριστίες της κυβέρνησης της Μοζαμβίκης για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα εκκίνησης επιχειρηματικών συμπράξεων, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα θα παίξει σημαντικό ρόλο μέσα από αυτές τις επιχειρηματικές δράσεις, ως γέφυρα της Μοζαμβίκης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι εξαιτίας αυτής της επιχειρηματικής αποστολής, ο Υπουργός Οικονομίας της Μοζαμβίκης προγραμματίζει να εντάξει την Ελλάδα στο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει την επόμενη Άνοιξη, σε χώρες της Νότιας Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα στην Πορτογαλία και την Ισπανία.

Press office
Deputy Foreign Minister, Mr Terens Nikolaos Quick