Συνάντητη του Έλληνα ΥΦΥΠΕΞ κου Κουίκ με τους βραβευμένους “ANZAC AMBASSADORS” μαθητές από την Αυστραλία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουϊκ συναντήθηκε με τους μαθητές από την Αυστραλία που αναδείχθηκαν πρώτοι στο Πρόγραμμα «ANZAC Ambassadors» της Πρωθυπουργού της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζικλιάν (κόρη μεταναστών από την Αρμενία).

Στο πλαίσιο Μαθητικού διαγωνισμού, ο οποίος διοργανώθηκε από την Πρωθυπουργό της Νέας Νότια Ουαλίας, επιλέχθηκαν 6 μαθητές της πρώτης και δεύτερης λυκείου, για να επισκεφθούν από 26 από 30 Οκτωβρίου την Λήμνο, την Αθήνα και την Κρήτη.

Συνοδεύονται από την Πολιτειακή Γερουσιαστή κα Natasha Mclaren-Jones και τον ομογενή Πολιτειακό Βουλευτή Σταύρο Καμπερογιάννη.

Ο ΥΦΥΠΕΞ, μαζί με τους μαθητές, επισκέφθηκαν και το συμμαχικό κοιμητήριο στο Παλιό Φάληρο, όπου τα παιδιά κατέθεσαν στεφάνι και αξιωματικός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τους έκανε σύντομη αναδρομή στην ηρωική προσφορά των Αυστραλών και Νεοζηλανδών, που μαζί με Βρετανούς και Καναδούς, πολέμησαν στην Καλλίπολη ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα στηρίζει την δημιουργία Μουσείου ANZAC στη Λήμνο, όπως ο ΥΦΥΠΕΞ Τ.Κουίκ διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας (και γνώστη της ελληνικής γλώσσας) Mάλκολμ Τέρνμπουλ, όταν τον συνάντησε τον περασμένο Ιούνιο στην Καμπέρα.

Στο νησί υπάρχουν 2 Συμμαχικά Νεκροταφεία (Commonwealth War Graves), που κρατούν στο χώμα τους, περισσότερους από 1.300 νεκρούς από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (κυρίως) . Ένα είναι το κοιμητήριο του Μούδρου , και το άλλο είναι στο χωριό Πορτιανού.

Press office
Deputy Foreign Minister, Mr Terens Nikolaos Quick