Καβάφεια 2017

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Ελληνικό Παράρτημα των «Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας» και με την υποστήριξη των υπουργείων Πολιτισμού Αιγύπτου και Ελλάδας, της Όπερας του Καΐρου και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, διοργάνωσε με πολύ μεγάλη επιτυχία το 14ο Λογοτεχνικό Συμπόσιο «Καβάφεια 2017», από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου, στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Οι εκδηλώσεις τελέσθηκαν υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Κάιρο και της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Κάιρο
Στο Κάιρο, η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στην Όπερα του Καΐρου την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, με την απονομή λογοτεχνικών βραβείων σε Άραβες συγγραφείς από Επιτροπή που είχε ορίσει το υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, οι «Φίλοι της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας» διοργάνωσαν στην Όπερα συναυλία, με το μουσικό σύνολο του Στέφανου Κορκολή να παρουσιάζει ειδικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην ποίηση του Καβάφη.

Αλεξάνδρεια
Στην Αλεξάνδρεια, η τελετή έναρξης του Συμποσίου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, όπου έγιναν και τα εγκαίνια έκθεσης της αρχιτέκτονος – εικαστικού Άννας Φιλίνη με θέμα «Δράματα εξουσίας σε ιστορικά ποιήματα του Καβάφη». Η πρώτη συνεδρία του Συμποσίου ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του εμπνευστή των Καβαφείων, ιστορικού και συγγραφέα Κωστή Μοσκώφ, για τον οποίο μίλησε και η σύζυγος του Πόπη στη συνέντευξη τύπου στο Κάιρο αναφέροντας: «Πιο μεγάλη τιμή για τη μνήμη ενός ανθρώπου είναι να αναγνωρίζεται η δουλειά του και να συνεχίζεται…Γνωρίζω πολύ καλά, από πρώτο χέρι, ότι ο Κωστής Μοσκώφ αγάπησε πάρα πολύ την Αίγυπτο και με πολύ σεβασμό. Ήταν βέβαια δουλειά του να προωθήσει τον ελληνικό λόγο σαν ιστορικός και ήθελε πολύ τη βοήθεια όλων των ανθρώπων, ζητώντας από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας αλλά και όλους τους φορείς να συνεισφέρουν σε αυτό το έργο…Εργάστηκε σε όλους τους τομείς του πολιτισμού για να φέρει πιο κοντά την Ελλάδα και την Αίγυπτο, είχε οργανώσει συνέδρια μεταξύ των εκκλησιών της Ορθόδοξης και της Κοπτικής Εκκλησίας, ασχολήθηκε πάρα πολύ με την ποίηση αλλά και όλο αυτό το φορτίο που φέρει ο Κωνσταντίνος Καβάφης, αυτός ο πολύ σημαντικός ποιητής, ενώ δούλεψε και για τους εικαστικούς αλλά και τους μουσικούς. Ευχαριστώ για ό,τι κάνετε σήμερα. Και εγώ, σαν άνθρωπος που θέλω να πιστεύω στην παραμυθία, νομίζω ότι μάς βλέπει και χαίρεται».

Η δεύτερη συνεδρία της ίδιας ημέρας εξέτασε τη συμβολή του Καβάφη στην ελληνική ποίηση.  Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, οι εργασίες του Συμποσίου συνεχίστηκαν στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, αναδεικνύοντας τη διεθνή απήχηση του έργου του Κ. Π. Καβάφη, με ειδική αναφορά στον αραβικό κόσμο, καθώς και στα «πριν» και τα «μετά» της ποίησής του στην επόμενη συνεδρία, ενώ το Συμπόσιο ολοκληρώθηκε με στρογγυλή τράπεζα για τον ρόλο του Καβάφη σε καιρούς κρίσης.

Το βράδυ της Κυριακής, το Ελληνικό Παράρτημα των «Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας», που το πρωί πραγματοποίησαν τις εργασίες της 20ής Διεθνούς Συνάντησής τους, διοργάνωσε στη Βιβλιοθήκη παρουσίαση του βιβλίου «Το ποιητικό αλφάβητο» από τον ρουμανικό εκδοτικό Οίκο Ομόνοια με την ευγενική χορηγία της κας Αικατερίνης Μπελεφαντή – Σοφιανού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξαιρετική διοργάνωση των Καβαφείων 2017 προσέδωσε ακόμα περισσότερο στις ιδιαίτερα καλές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, μέσα από την προβολή της τέχνης αυτή τη φορά.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν για την πραγματοποίηση αυτής της, κατά κοινή ομολογία, άψογης διοργάνωσης.