Γρ. Νιώτης: Παραβίαση του Συντάγματος η άρνηση ψήφου στους ομογενείς

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

Λησμονημένη Συνταγματική Επιταγή, χαρακτήρισε ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρης Νιώτης, την συνεχιζόμενη τακτική των ελληνικών κυβερνήσεων να μη δίνουν στους ομογενείς μας που ζουν στο εξωτερικό τη δυνατότητα να ψηφίσουν.

Ο Γρηγόρης Νιώτης μιλώντας την Κυριακή στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ 90,4 και στην εκπομπή «ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» παρουσία και του Προέδρου της ΔΗ.ΡΑ.Π Τάκη Αβραμίδη με τον οποίον είχαν συνεργαστεί επί σειρά ετών για θέματα των αποδήμων Ελλήνων, όταν ο κ. Αβραμίδης υπηρετούσε στο Υπουργείο Εξωτερικών, τόνισε ότι η δημοκρατία μας είναι κολοβή χωρίς τη ψήφο των ομογενών, αφού το άρθρο 52 του Συντάγματος αναφέρει ξεκάθαρα ότι στις εθνικές εκλογές παίρνει μέρος υποχρεωτικά το σύνολο των ελλήνων πολιτών εντός και εκτός Ελλάδος.   Σήμερα, συνέχισε ο Γρηγόρης Νιώτης, ψηφίζουν οι εντός Ελλάδος Έλληνες.   Στους εκτός Ελλάδος εφαρμόζεται ένας ιδιότυπος αντισυνταγματικός και παράνομος περιορισμός, που οφείλεται καθαρά στον φόβο των εκάστοτε κυβερνώντων μήπως η ψήφος των ομογενών αλλάξει το status του εκλογικού σώματος και διαφοροποιήσει το αποτέλεσμα.

Ειδικά τώρα υπογράμμισε ο κ. Νιώτης, που μόνον την τελευταία πενταετία 500.000 Έλληνες μετανάστευσαν στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερη τύχη εξαιτίας της κρίσης, η ψήφος των ομογενών αποκτά ιδιαίτερη σημασία.   Γιατί εκείνοι που έφυγαν είναι αυτοί που ουσιαστικά εκδιώχθηκαν από τη χώρα λόγω της κρίσης.   Που η ανέχεια, η αβεβαιότητα, η ανεργία τους έσπρωξαν στο εξωτερικό.   Αυτοί λοιπόν είναι οι πρώτοι που πρέπει να ψηφίσουν.   Όμως θα αποκλειστούν και αυτοί, όπως και οι υπόλοιποι, γιατί ακόμα δεν έχει καθιερωθεί η ψήφος των ομογενών στην Ελλάδα όπως συμβαίνει σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.   Και εδώ δηλαδή, κατέληξε, έχουμε το θλιβερό προνόμιο να έχουμε ακόμα μια αρνητική ευρωπαϊκή πρωτιά…

Ο κ. Νιώτης είπε ακόμα πως όταν ήταν Υφυπουργός ειχε ανακινήσει το θέμα και είχε καταρτίσει δύο σχέδια για να γίνει εφικτό να ψηφίζουν οι ομογενείς.  Το ένα προέβλεπε την ψήφο δι’ επιστολής και το άλλο τη συμμετοχή των ομογενών στις εκλογές με το σύστημα που ισχύει για τους ετεροδημότες και ήδη έχει εφαρμοστεί με επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Καμία όμως πρόταση από αυτές δεν συζητήθηκε και πολύ περισσότερο δεν υιοθετήθηκε.  Και βέβαια, η σημερινή κυβέρνηση ακολουθώντας την πεπατημένη συνεχίζει τον αποκλεισμό των ομογενών μας από τις εκλογές.

Ο πρώην υπουργός  αναφέρθηκε επίσης και στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε) το οποίο επί των ημερών του είχε εδραιωθεί αλλά σήμερα βρίσκεται σε αδράνεια.   Οπώς είπε, το γεγονός αυτός στερεί από την Ελλάδα ένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα γιατί οι ομογενείς μας έχουν μεγάλη πολιτική και οικονομική δύναμη στις χώρες που ζουν και αν οργανώνονταν θα μπορούσαν να βοηθήσουν αποφασιστικά, ειδικά σήμερα που η χώρα  μας ταλανίζεται από την κρίση.  Δυστυχώς όμως οι πρώτες περικοπές που έγιναν στο Δημόσιο τομέα ήταν αυτές που αφορούσαν στην οργάνωση και αξιοποίηση των απόδημων Ελλήνων.

Ενώ το Σ.Α.Ε. είχε αρχίσει να δείχνει τη χρησιμότητα του, υπογράμμισε ο κος. Νιώτης, με την παρουσία βεβαίως και εξαίρετων ομογενών που είχαν διάθεση και μεράκι να βοηθήσουν όπως οι αείμνηστοι Andrew Athens, Tend Spiropoulos και Χρήστος Τομαράς, που διετέλεσαν και πρόεδροί του, δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην απαξίωση  και ουσιαστικά στην ανυπαρξία.   Και αυτό είναι ένα πλήγμα για την χώρα μας που δυστυχώς δεν το έχουν αντιληφθεί οι κρατούντες.   Γι’ αυτό άλλωστε πέραν από τους πόρους έχουν μειώσει και το προσωπικό της Διεύθυνσης Απόδημου Ελληνισμού στο Υπουργείο Εξωτερικών που από 90 άτομα που είχαμε εμείς, σήμερα να έχουν απομείνει μόνο 22!   Χωρίς λεφτά και χωρίς προσωπικό δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα κατέληξε ο κος. Νιώτης και η μεγάλη ευκαιρία και δυνατότητα που έχουμε σαν Έλληνες με την ύπαρξη μιας τόσο ισχυρής και διαθέσιμης να βοηθήσει ομογένειας πάει χαμένη.

Στην εκπομπή έκανε επίσης τηλεφωνική παρέμβαση από τη Νέα Υόρκη ο ελληνικής καταγωγής γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης που είναι και αντιπρόεδρος της ΠΑΔΕΕ, ο οποίος μίλησε για την κινητοποίηση των Ελλήνων γερουσιαστών και βουλευτών ενόψει της συνάντησης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικάνο Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.  Ο κος. Ραπτάκης, μίλησε ακόμα για τις ενέργειες που γίνονται με πρωτοβουλία της ΠΑΔΕΕ τους τελευταίους μήνες τόσο στην αμερικανική Βουλή όσο και στη Γερουσία για να μπλοκαριστεί η πώληση όπλων προηγμένης τεχνολογίας από τις Η.Π.Α. στην Τουρκία.

Να σημειώσουμε ότι η εκπομπή «ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» μεταδίδεται κάθε Κυριακή στις 12.00 το μεσημέρι, δηλαδή στη Νέα Υόρκη ήταν 5 τα ξημερώματα.   Όμως ο κος. Ραπτάκης δέχθηκε να μιλήσει παρά το ακατάλληλο της ώρας γιατί όπως είπε το ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ 90,4 είναι το μοναδικό ΜΜΕ στην Ελλάδα που ασχολείται σε τακτική βάση με την ομογένεια.

(kanaliena.gr)