Δηλώσεις Έλληνα ΥΦΥΠΕΞ κου Κουίκ στα Αιγυπτιακά ΜΜΕ για την τριμερή σε θέματα Διασποράς

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ-ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Με το τέλος της πρώτης τριμερούς συνάντησης Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου για θέματα Διασποράς που πραγματοποιήθηκε σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια και αναχωρώντας από την Αιγυπτιακή πρωτεύουσα επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Αιγυπτιακών ΜΜΕ, έκανε την εξής δήλωση:

«Χαίρομαι που τα Αιγυπτιακά Μέσα Ενημέρωσης χαρακτηρίζουν ως ιστορική την έναρξη αυτής της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου  για τα θέματα της Ομογένειας. Είναι γεγονός ότι έχουμε να αναδείξουμε πολλά θέματα μέσα από τη συνεργασία αυτή, που ξεκίνησε εδώ στο Κάιρο.

Θέλω να ευχαριστήσω τη φίλη μου και ομόλογό μου κα Ναμπίλα Μάκραμ για την πρόσκληση που μας απηύθυνε για να ξεκινήσουμε επίσημα την τριμερή μας στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα, και να την ολοκληρώσουμε στην Αλεξάνδρεια.

Είναι μία σπουδαία συνάδελφος, με μεγάλο όραμα για το πώς – για πρώτη φορά η Αίγυπτος – θα αξιοποιήσει τα εκατομμύρια των Ομογενών της σε όλο τον κόσμο.

Επίσημα μιλούν για πάνω από 10 εκατομμύρια, αλλά με αναγωγές η Διασπορά της Αιγύπτου παγκόσμια, πρέπει να αγγίζει τα 18 εκατομμύρια.

Προσμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επόμενη συνάντησή μας στη Λευκωσία, στις 21 Νοεμβρίου. Εκεί όπου ξέρω, ότι ο ομόλογός μου Φώτης Φωτίου θα βάλει τις βάσεις για να σχεδιάσουμε και να αποφασίσουμε τουλάχιστον 6 διαφορετικά Προγράμματα κοινών δράσεων, συμπεριλαμβανομένου και του «NOSTOS – THE RETURN».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είχατε καθόλου την ευκαιρία να πάτε στα τουριστικά μας αξιοθέατα, δηλαδή στις πυραμίδες και στην αγορά του Αλ-Χαλίλι ή να περπατήσετε στους δρόμους της Αλεξάνδρειας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτή τη φορά δεν πρόλαβα να πάω στις πυραμίδες. Στο youtube θα διαπιστώσετε ότι έχω κάνει σε τρία διαφορετικά ταξίδια μου πολλά  ντοκιμαντέρ για αυτόν τον πανάρχαιο πολιτισμό σας…

Αλλά, ναι, περπάτησα στους δρόμους του Καίρου, περπάτησα στους δρόμους της Αλεξάνδρειας, χάζεψα τις βιτρίνες των καταστημάτων, μίλησα με κόσμο, ήπια τον καφέ μου, γυάλισα τα παπούτσια μου σε έναν ωραιότατο υπαίθριο στιλβωτή που έκανε ολόκληρο σόου στο γυάλισμα…

Ήταν δύο μικρά διαλείμματα στο πολύ σύνθετο πρόγραμμά μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως αισθανθήκατε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καταρχήν ο κόσμος είναι πάρα πολύ φιλικός. Και πολύ περισσότερο όταν άκουγαν ότι είμαστε Έλληνες. Αυτό το εισέπραξα ακόμα πιό πολύ – και είναι λογικό – στην Αλεξάνδρεια, όπου σε λίγες μέρες θα γίνει και το διεθνές συνέδριο για τον Καβάφη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε αυτούς τους περιπάτους σας αισθανόσασταν ασφαλής;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τι ερώτηση είναι αυτή; Το είπα και την προηγούμενη φορά και το είπα και το μεσημέρι μετά τη συνέντευξη Τύπου που δώσαμε με τους ομολόγους μου Ναμπίλα Μάκραμ και Φώτη Φωτίου στην Αλεξάνδρεια.

Περπατώντας στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια αισθάνομαι πολύ πιο ασφαλής, απ’ ότι περπατώντας σε δρόμους μεγάλων πόλεων άλλων χωρών.

Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση εργάζεται πολύ σκληρά και με μεγάλη μεθοδικότητα για να είναι η χώρα των Φαραώ ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός.

ΕΡΩΤΗΣΗ; Εσείς θα πάτε στο Sharm El Sheikh στο τέλος του Προγράμματος “NOSTOS  – THE RETURN”;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό θα εξαρτηθεί από το Πρόγραμμα που θα εκπονήσει η Αιγύπτια συνάδελφός μου και ανάλογα με τις υποχρεώσεις μου την ημερομηνία εκείνη,

Πάντως, στο youtube θα  βρείτε ρεπορτάζ μου και στο Sharm El Sheikh, που τον θεωρώ έναν από τους κορυφαίους σύγχρονους τουριστικούς προορισμούς της Ερυθράς θάλασσας.

Να υπενθυμίσω επίσης ότι σε πολύ λίγη ώρα μπορεί ο τουρίστας να βρεθεί  και στην Αγία Αικατερίνη του Σινά, που είναι ένα από τα εμβληματικά σημεία της Ορθοδοξίας μας».

Τέλος σημειώνεται ότι πριν την αναχώρηση από την Αλεξάνδρεια και την επιστροφή τους μέσω Καίρου σε Αθήνα και Λάρνακα, ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας Δρ. Μωχάμετ Σουλτάν έδωσε στον ΥΦΥΠΕΞ κ. Τέρενς Κουίκ και στον Επίτροπο κ. Φώτη Φωτίου, το χρυσό κλειδί της περιοχής του.

Press office
Deputy Foreign Minister, Mr Terens Nikolaos Quick